fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

โœ” Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Handelen op de EPEX markt met je thuisbatterij

Handelen op de EPEX markt met je thuisbatterij

Jerry van Es

Op de EPEX (European Power Exchange) wordt er iedere dag verhandeld in energietarieven. Op basis van de vraag en aanbod op deze markt worden de stroomtarieven bepaald. Omdat deze prijzen dagelijks fluctueren kun je hier als eigenaar van een thuisbatterij van profiteren. In dit artikel vertellen wij jou hoe handelen op de EPEX markt met een thuisbatterij werkt.

Samenvatting

ThuisbatterijNederland.nl logo

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • Door te handelen op de EPEX markt kun je jouw energiekosten fors verlagen door energie te verkopen op momenten dat stroom het duurst is
  • Hoe meer mensen dit doen, hoe minder het elektriciteitsnet belast wordt
  • Enkel thuisbatterijen die beschikken over de juiste slimme software kunnen handelen in wisselende stroomprijzen

๐Ÿ’ฐ๐Ÿค‘ ThuisbatterijNederland is een onafhankelijk collectief van installateurs door het hele land. Ontvang 4 op maat gemaakte offertes in je mailbox en bespaar tijd รจn geld! ๐Ÿ’ฐ๐Ÿค‘ 

>> Ontdek hoe rendabel een thuisbatterij is in jouw situatie

Wat is de EPEX markt?

De EPEX (European Power Exchange) markt is een Europese energiebeurs waar elektriciteit dagelijks wordt verhandeld. Er zijn twee hoofdsegmenten: de Day-Ahead en Intraday markten. Op de Day-Ahead markt worden biedingen voor de volgende dag geplaatst, terwijl op de Intraday markt energie op dezelfde dag wordt verhandeld.

Eigenaren van thuisbatterijen kunnen profiteren door de stroom te verkopen op momenten dat de prijs hoog is. Wanneer de tarieven laag zijn zal de thuisbatterij zichzelf juist opladen.

Hoe werkt het?

Als we het hebben over handelen op de EPEX markt d.m.v. een thuisbatterij dan doelen we op de 'Day Ahead markt'. Op de Day-Ahead markt wordt geboden op energieprijzen voor de volgende dag.

Een geschikte thuisbatterij gebruikt de gegevens van de Day Ahead markt om te bepalen op welke momenten het best energie kan worden opgeslagen, of wanneer deze juist het best energie kan terugleveren. 

Hiervoor hoef je zelf niks te doen. Slimme thuisbatterijen passen zich automatisch aan aan de prijzen van de dag.

Voorbeeld

In deze situatie beschik je over een thuisbatterij die verbonden is met de EPEX markt. Overdag, wanneer de prijzen laag zijn vanwege overvloedige zonne-energieproductie, laadt de batterij zichzelf op. 's Avonds, wanneer de vraag naar elektriciteit stijgt en de prijzen hoger zijn, gebruik je de opgeslagen energie in plaats van dure netstroom.

Op deze manier bespaar je aanzienlijk op je energierekening door energie te verbruiken tijdens piekuren zonder de bijbehorende hoge kosten. Dit proces kan jaarlijks honderden euro's besparen.

๐Ÿ‘ท๐Ÿผ Onze specialisten kunnen een realistische en eerlijke inschatting maken van hoeveel jij kunt besparen. Dit is volledig vrijblijvend.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

Het voordeel van profiteren van wisselende energieprijzen?

De handel in stroom, op basis van de steeds wisselende tarieven, bied meerdere voordelen met zich mee. Het grootste en belangrijkste voordeel is de directe kostenbesparing die het met zich meebrengt. 

Een ander voordeel is dat het elektriciteitsnet wordt ontlast, omdat aanbod en vraag beter in balans worden gehouden. Dit is goed nieuws voor heel Nederland, want overbelasting van het net is een groot probleem wat de komende jaren relevant zal blijven.

thuisbatterij

Steeds meer consumenten profiteren dankzij een thuisbatterij van de EPEX markt

Wat heb je nodig?

Wil jij ook jaarlijks een fors deel aan kosten besparen op elektriciteit via de EPEX markt? Dan heb je 2 dingen nodig; 

Dynamisch energiecontract

Je kunt enkel profiteren van wisselende elektriciteitsprijzen wanneer jij zelf een dynamisch contract hebt. Er zijn steeds minder energieleveranciers waarbij je tegen aantrekkelijke voorwaarden een flexibel energiecontract kunt afsluiten. 


Zoek jij naar een partij die geschikt is voor het handelen op de EPEX markt? Kijk dan eens naar SamSam of Frank Energie. 


>> Lees meer over thuisaccu's i.c.m. dynamische contracten

De juiste thuisbatterij

Er zijn zeer veel thuisbatterij merken en soorten, maar lang niet allemaal zijn deze geschikt om me te kunnen handelen. Enkel batterijen met de juiste software kunnen dit. Gelukkig zijn er steeds meer aanbieders in Nederland die de software en thuisbatterijen geoptimaliseerd hebben. Op basis van jouw wensen kunnen wij je aan de partij koppelen die het meest hiervoor geschikt is. 


Voorbeelden van geschikte thuisaccu's zijn Sessy, Bliq, SigEnergy.

Zonnepanelen (optioneel)

Hoewel het niet verplicht is om een thuisbatterij met zonnepanelen te combineren, is dit wel iets wat wij altijd adviseren. Zeker wanneer je met jouw thuisbatterij wil handelen via de EPEX markt. Hiervoor geldt namelijk; hoe meer stroom jij opwekt, hoe hoger het rendement. Door zewlf je eigen zonne-energie op te wekken zal je dus een hoger rendement kunnen behalen.

Onbalansmarkt

Er wordt ook vaak gesproken over handelen op de onbalansmarkt. Hoewel dit werkt aan de hand van hetzelfde principe is dit niet hetzelfde als de EPEX markt. De prijzen op de onbalansmarkt zijn namelijk real-time en gefocust op het herstellen van 'onbalans' tussen vraag en aanbod.

Geld besparen d.m.v. wisselende stroomprijzen?

Als je geld wil besparen door de wisselende stroomprijzen ben je bij ThuisbatterijNederland aan het juiste adres! Wij hebben een divers partnernetwerk met batterij leveranciers en installateurs door het hele land. Het invullen van onze gratis offerte service kost slechts 1 minuut. 

Hoe specifieker jij jouw huidige situatie beschrijft, hoe beter wij jou kunnen matchen met een geschikte partner die ervoor zorgt dat jij zoveel mogelijk geld bespaart met een thuisbatterij!

 Bronnen 


Agterbos, A. (2024, 4 april). Hoe kijkt de markt naar batterijen die de netbelasting verhogen? Solar365.
https://www.solar365.nl/nieuws/hoe-kijkt-de-markt-naar-batterijen-die-de-netbelasting-verhogen-66a5acaf.html

Bliq energie management systeem voor Huawei thuisbatterijen. (z.d.). Bliq. https://bliq.energy/nl/producten/bliq-energie-management-systeem-huawei/

Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

Wat anderen over ons zeggen:

โ€œ

Fleur uit Haarlem

โ€œ

J. Gommers uit Assen

โ€œ

Thom IJben uit Hoorn

โ€œ

Mevr. Lievers uit Best

>