fbpx

Een Thuisbatterij iets voor jou?

Ontdek binnen 1 minuut of een Thuisbatterij interessant kan zijn voor jou met onze gratis check!

Gratis & Vrijblijvend

  • Home
  • /
  • Eneco schakelt zonnepanelen uit bij overproductie voor netbalans
Jerry van Es
Gepubliceerd op: juni 28, 2024

28 juni 2024, Purmerend - Energiebedrijf Eneco heeft aangekondigd dat het zonnepanelen bij nieuwe klanten op afstand zal uitschakelen als er te veel zonnestroom wordt geleverd. Deze maatregel maakt deel uit van een reeks contractvoorwaarden voor zakelijke klanten met meer dan honderd zonnepanelen.

Deze stap is een reactie op de groeiende uitdaging om het elektriciteitsnet stabiel te houden in Nederland. De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen enorm toegenomen, wat heeft geleid tot overbelasting van het net op zonnige dagen.

Stuurbox en slimme sturingstechnologie

Om dit te realiseren, plaatst Eneco een stuurbox bij de klanten. Deze box is verbonden met het centrale netwerk van Eneco en kan de zonnepanelen op afstand dimmen of volledig uitschakelen. De stuurbox wordt standaard geplaatst, tenzij klanten aangeven deze niet te willen. Deze slimme sturingstechnologie stelt Eneco in staat de inzet van zonnepanelen centraal te beheren.

Eneco richt zich specifiek op bedrijven met meer dan honderd zonnepanelen op het dak. Grote hoeveelheden groene stroom kunnen de balans van het elektriciteitsnet verstoren, wat storingen kan veroorzaken.

Netbeheerders hebben steeds meer moeite om deze balans te handhaven door de grote toestroom van zonnestroom. De extra kosten die hiermee gepaard gaan, worden vaak doorberekend aan energiebedrijven en uiteindelijk aan de eindklant.

Daarnaast werkt Eneco samen met netbeheerders om te investeren in netwerkversterking en slimme technologieën die de flexibiliteit van het net kunnen vergroten.

Compensatie en terugleververgoeding

Eneco benadrukt dat klanten volledig worden gecompenseerd voor de opgewekte en geleverde stroom van hun zonnepanelen. Daarnaast ontvangen klanten een extra terugleververgoeding van maximaal €0,01 per kWh voor alle teruggeleverde stroom.

Ook andere energieleveranciers vragen terugleverkosten aan klanten met zonnepanelen als zij stroom aan het netwerk leveren,waarbij verschillende methoden worden gehanteerd.

Deze terugleververgoedingen zijn een stimulans voor klanten om deel te nemen aan het programma, omdat ze hiermee financiële voordelen behouden ondanks de gereguleerde stroomlevering.

Contractvoorwaarden en balansbeheer

Vanaf nu hebben zakelijke klanten die honderd of meer zonnepanelen bezitten standaard een contract waarin Eneco de mogelijkheid heeft om de stroom te reguleren. Deze regeling is optioneel, en ondernemers kunnen ervoor kiezen om deze optie uit te schakelen.

Voor nieuwe zakelijke klanten met zonnepanelen die stroom terugleveren, bevat het contract standaard een optie voor balansbeheer.

Daarnaast biedt Eneco adviesdiensten aan voor bedrijven om hun energiebeheer te optimaliseren en kosten te besparen. Dit omvat het gebruik van energie-opslagsystemen zoals thuisaccu's en geavanceerde energiemanagementsystemen.

Met deze nieuwe maatregel hoopt Eneco bij te dragen aan een stabieler elektriciteitsnet, terwijl klanten tegelijkertijd worden gestimuleerd om deel te nemen aan dit programma voor duurzame energiebeheer.

De nieuwe aanpak kan ook dienen als een model voor andere energiebedrijven in Nederland en daarbuiten, die vergelijkbare uitdagingen ondervinden.

Energieopslag kan best ingewikkeld zijn...

Overweeg jij een thuisbatterij voor jouw woning, maar weet je niet zo goed wel merk en type aansluit bij jouw energiebehoeften of zonnepanelen installatie? 

Wij helpen je graag. Klik op de oranje knop en aan de hand van de ingevulde vragen ontvang je binnen 24 uur vrijblijvend en GRATIS advies voor jouw ideale accu set-up!

 Bronnen 


Voor ’balans’ op het stroomnet: Eneco schakelt zonnepanelen klanten op afstand uit. (z.d.). Telegraaf.
https://www.telegraaf.nl/financieel/273559948/voor-balans-op-het-stroomnet-eneco-schakelt-zonnepanelen-klanten-op-afstand-uit

Insert Content Template or Symbol
Over de auteur Jerry van Es

Al jarenlang ben ik gepassioneerd over duurzame energie en geloof ik in de kracht van thuisbatterijen en andere groene oplossingen. Mijn achtergrond als ondernemer heeft mij doen besluiten om Nederland verder te helpen om minder afhankelijk te worden van het elektriciteitsnet. Mijn motto? "Energie van Vandaag - Comfort voor Morgen"

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wat anderen over ons zeggen:

Fleur uit Haarlem

J. Gommers uit Assen

Thom IJben uit Hoorn

Mevr. Lievers uit Best

>